Slapen dat ‘t ‘n lieve lust is

Eenpersoonsbed

In je eentje of tegen je geliefde aan is slapen een gekoesterde bezigheid voor velen. Maar het is ook heel belangrijk dat je lichaam en geest voldoende rust krijgen.

 

Tegenwoordig – toegegeven, dat zei men waarschijnlijk dertig of veertig jaar geleden ook al – moet alles snel, snel, snel! En schijnt het van het hoogste belang te zijn dat alle vijfentwintig uren van de vierentwintig die een dag te bieden heeft, optimaal benut worden. Dat betekent dat slaap er vaak bij inschiet. Hetzij omdat er nog heel veel naar schermen getuurd wordt, hetzij omdat iemands agenda te vol is. En wil je slapen, dan heb je vlak daarvoor nog gegeten en is je maag druk bezig met borrelen. Dat houdt dan weer in dat je de slaap niet gaat kunnen vatten.

 

Kortom, denk om die rust. Houd de klok goed in de gaten en zorg dat je niks meer eet of drinkt, zo’n uur voordat je je bed opzoekt. Geef relevantie aan het feit dat je acht uur lang even helemaal van de kaart bent, om de volgende morgen fris en fruitig weer op te staan. En zet die schermen uit, die schreeuwen alleen maar naar je brein dat je wakker moet blijven, ook al heb je je nachtlampje al uitgedraaid – of geklikt.

 

Een andere vereiste is een rechte rug. Dus moet je een matras en bijpassend hoofdkussen uitzoeken waarmee je ruggengraat en nek volledig horizontaal liggen. En dan hebben we het nog niet eens over het bed zelf gehad. Zullen we dat eens gaan doen? Hieronder vind je enkele populaire opties.

Hoogslaper

Wat is nou het grote – niet grappig bedoeld – voordeel van een hoogslaper? Nou, je houdt er een heleboel plek mee over die je normaal gesproken kwijt zou zijn aan het bed zelf. Nu kun je onder je ledikant nog een heleboel spullen kwijt! Gebruik die voor opslag, ofwel een bureau met passende stoel. En anders maak je er gewoon een hele comfortabele zithoek van. Kortom, wat jij met die gewonnen ruimte doet, mag je helemaal zelf weten. Maar benut die zeker!

Twijfelaar

Hij is voor twee mensen net te smal – hoewel, dan wordt ‘t erg knus – maar ‘t is ook geen eenpersoonsbed. Eigenlijk weet het niet wat ‘t wil zijn en wordt daarom toepasselijk een twijfelaar genoemd! Hierin kun jij iedere gewenste slaaphouding aannemen en heb je een heleboel plek voor je eigenste zelf. Maar je partner is uiteraard welkom. Bovendien neemt een twijfelaar minder plek in dan een ledikant voor twee personen. Zo houd je nog wat ruimte over in de slaapkamer, mocht dat je van pas komen!